Ciobanesc Caucasian
 

Scurt istoric al Ciobanescului Caucazian

Istoria Ciobanescului Caucazian se pierde în negura timpului si nimeni nu poate afirma cu exactitate care-i sunt originile

Situat între Marea Neagra (la Vest) si Marea Caspica (la Est), Caucazul reprezinta unul dintre cele mai diverse locuri de pe pamânt din punct de vedere cultural si lingvistic. Acest lucru se datoreaza în cea mai mare parte numeroraselor popoare care, de-a lungul anilor, s-au perindat în aceasta regiune. Primele asezari umane din Caucaz si-au facut aparitia acum 2000-2500 de ani. Din punct de vedere geografic, regiunea Caucazului este parte din Asia dar, din punct de vedere cultural si istoric este considerata, de multe ori, ca parte a Europei.

Caucazul nu este doar marturia vie a conflictului dintre triburi si a atacului persilor, scitilor, mongolilor, nici minunatul "amalgam" de vegetatie minunata reprezentata de întinsele paduri, plajele captivante sau piscurile semetului Ararat, vesnic acoperit cu zapada, Caucazul este si locul de bastina al unui celebru moloss si anume Ciobanescul Caucazian.

Prezenta animalelor mari de prada în regiunea Caucazului, au întarit necesitatea unui utilizarii unui câine de paza, capabil sa faca fata pericolelor în orice situatie, un câine puternic, capabil de a se adapta unor conditii climaterice variate. Poate ca stramosul Caucazianului este Dogul de Tibet, adus de armatele persane sau de negustorii din Asia Mica, ce s-au perindat pe teritoriul Caucazului.

Timp de secole, aceasta rasa nu era prea cunoscuta în afara Caucazului. Dar lucrurile s-au schimbat an 1930 cu ocazia unei expozitii chinologice organizate în Germania, fiind prezentate si câteva exemplare de Ciobanesc Caucazian. Nu se poate vorbi de o selectie dirijata a rasei, pâna când nu au luat fiinta celebrele canise "Steaua Rosie".

In 1952, chinologii rusi au împartit rasa în doua tipuri, si anume: Transcaucazian Ovtcharka, un câine masiv cu o osatura puternica si grea, originar din zonele montane si Caucazian Ovtcharka, un câine mai usor, originar din zona de stepa.

In 1976, aceste doua tipuri au fost reunite sub aceeasi denumire si acelasi standard. Chiar si asa, în fosta Uniune Sovietica, Ciobanescul Caucazian este întâlnit în mai multe variante regionale, ca urmare a încrucisarii tipului original cu alte rase (Saint Bernard, Pazitorul Moscovei, Sarplaninac, Leonberger, etc.).


Tipuri actuale de Ciobanesc Caucazian

Standardul F.C.I. prevede doua tipuri de structuri corporale ale Ciobanescului Caucazian si trei tipuri de par (n.r. aceste varietati nu sunt arbitrate separat). Unul dintre cele doua tipuri descrise de standard este tipul montan (cel mai apreciat). Al doilea este tipul de stepa (strâns înrudit cu Ciobanescul de Anatolia si Ciobanescul de Asia Centrala).

In 1954, chinologul Mazover a trasat principalele caracteristici ale mai multor varietati locale de Ciobanesc Caucazian, descriind principalele trei tipuri în care se încadreaza:

  • Tipul Georgian: puternic, spectaculos, cu schelet puternic, înalt, corp dreptunghiular, par lung, colorat în nuante de gri, formând coama si franjuri bogate pe partea posterioara a memnrelor si pe coada.
  • Tipul Armean: ceva mai scund decât precedentul, cu scheletul un pic mai usor, cu corp cvadratic si par lung, formând coama si franjuri. Coloritul este uni sau gri, cu pete de alte culori, chiar tigrat.
  • Tipul Azer: divizat în cel putin doua sub-tipuri:
    • Cel de stepa, înalt pe picioare cu corp plin si cvadratic, cu musculatura plata, având parul scurt si colorit variat;
    • Al doilea sub-tip est cel "montan", asemanator celui Georgian, având masca neagra si colorit roscat sau aramiu.

Indiferent carui tip apartin, indiferent de marea varietate a aspectului lor exterior, acesti câini sunt foarte puternici, cu o musculatura dezvoltata, demni de invidiat, facând posibila executarea sarcinilor de baza si anume paza si apararea turmelor, a gospodariilor si obiectivelor, în cele mai vitrege conditii. Toate tipurile locale alcatuiesc rasa unica pe care o numim Ciobanesc Caucazian. Caracteristicile cele mai relevante ale acestuia sunt: putere enorma, rezistenta, vigilenta, devotament neconditionat fata de stapân si capacitate de lupta dezvoltata.


Comportament

De-a lungul timpului, Ciobanescul Caucazian a servit la paza stânilor si a gospodariilor. Foarte curajos, cu o vointa de fier, încrezator în propria-i forta, puternic si impunator, atât prin aspectul exterior cât si prin temperament, Caucazianul nu este un câine pentru oricine. Daca nu este socializat si educat corect, Caucazianul poate deveni agresiv fata de ceilalti câini si fata de oameni.

A educa/dresa un Ciobanesc Caucazian, nu înseamna a pune accent pe agresivitate, nu înseamna a-i întari instinctul de paza ce reprezinta singurul mijloc de a tine un astfel de câine sub control. Dresajul ferm si constant va face din caucazian un câine docil, pe care te poti baza în orice moment.

Caucazianul trebuie educat astfel încât, în afara curtii sa fie un câine sociabil, sa nu atace oamenii si nici animalele care îi ies în cale.


Ingrijire si probleme de sanatate

Trebuie acordat o atentie deosebita robei acestei rase. Pentru a avea o blana frumoasa, fara câlti si o piele sanatoasa, fara a fi afectata de probleme deramtologice, Caucazianul trebuie periat cel putin de doua ori pe saptamâna. Caucazianul napârleste masiv, cel putin o data pe an. In aceasta perioada, câinele trebuie periat macar o data pe zi. Aceasta rasa se adapteaza perfect la toate tipurile de temperatura. Suporta bine si frigul si caldura zilelor de vara (daca are la dispozitie un loc umbros si apa proaspata).

Caucazianul nu este recomandat celor care locuies la apartament. El trebuie sa beneficieze de o curte mare în care poate alerga în voie. Lipsa de activitate fizica îl va transforma într-un câine ursuz. Chiar daca este o rasa rustica, sanatoasa, Ciobanescul Caucazian se poate confrunta cu probleme specifice raselor de talie mare (displazia de sold, maladia cotului, sau torsiune de stomac).


(Revista DOG MAGAZIN, nr. 60, aprilie 2007.)

© Copyright 2008 Canisa de Birnova

site realizat de Manifest Media