Ciobanesc Romanesc de Bucovina
 

Manastirea Birnova, judetul Iasi

Canisa de Birnova se afla la Manastirea Bîrnova, judetul Iasi.

Alaturi de celelalte ascultari: participarea la Sfintele slujbe, pictura icoanelor, prapurilor, epitafelor, crucilor, producerea de tamâie si confectionarea plutelor de candela, în cadrul microfermei noastre ne ocupam si cu cresterea animalelor: vaci, oi, si capre. Impunându-se achizitionarea unor câini ciobanesti pentru paza turmelor si consultând literatura de specialitate, am ajuns la concluzia ca un caine ciobanesc ar fi alegerea cea mai potrivita.

Am achizitionat în luna decembrie 2005, de la Canisa de Valeni, doi pui de ciobanesc caucazian - mascul si femela. Tot în acelasi timp am primit la manastire din partea unui credincios o femela de Ciobanesc Românesc de Bucovina. Nu intentionam sa ne ocupam cu cresterea si înmultirea câinilor, însa cu timpul, acesti câini au fost sesizati atât de calugari din alte manastiri, cât si de pelerinii veniti la manastire si multi dintre ei ne solicitau pui din ei.

Atunci am luat hotarârea sa infiintam propria noastra canisa pe care am denumit-o "Canisa de Bîrnova" si astfel sa mai procuram alti pui, cu linii genealogice diferite, pentru a-i putea reproduce. Asa se face ca am mai adus la manastire doi pui de Ciobanesti Caucazieni din canisele Dermina Alex din Simleul Silvaniei si Hunza din Polonia.

Fiind foarte multumiti de temperamentul Ciobanescului Românesc de Bucovina pe care l-am primit, am fost încurajati sa achizitionam alte exemplare deosebite din aceasta rasa româneasca, de data aceasta adresându-ne domnului Ghiuta Stefan (Canisa de Humor) si domnului Vasiliu Vasile (Canisa de Radaseni), crescatori recunoscuti ce detin exemplare foarte valoroase ale acestei rase.

In momentul de fata Canisa de Birnova numara 11 câini, unii dintre ei fiind Campioni România: Jaguar de Valeni - Campion România de juniori si Amanda-Campioana Romania (ambii Ciobanesti Caucazieni), iar Albatros (Tarzan) - Campion România, Campion Romania CUM LAUDAE, B-Jar de Humor si B-Nora de Humor - Campioni Romania de juniori (toti Ciobanesti Românesti de Bucovina).

© Copyright 2008 Canisa de Birnova

site realizat de Manifest Media